Sunday, 24 September 2017

Lauterbrunnen (Swiss) and how to reach there from Zurich HBF

Same in the movie =D

Kenapa dari AMS ke ZRH saya gunakan Flight berbanding Train/Bas

Dari Amsterdam (Netherlands) - nanti akan buat entry khas pasal Amsterdam ni. Butiran flight:

Swiss International Airlines dari AMS to ZRH iaitu airport Zurich iaitu pada 15 April 2017 dengan bayaran EUR 145.34 dengan free luggage 23 kg

Terpaksa bukak balik email dan search balik email berkaitan dan diharapkan apabila entry ini ditulis saya dapat compilation untuk semua sekali :) Sebenarnya beberapa bulan sebelum saya bertolak, saya telah di 'pandu' oleh sahabat saya, Anna dari Czech Republic, Eropah. Dia ada transit tahun lepas di KUL jadi kami pun berjumpa dan saya pelawa Anna overnight di rumah saya. Anna memang seorang sahabat yang baik, sanggup tunjukkan satu demi satu, dari laptop cara nak travel ke Eropah pada saya  (maklumlah tak pernah travel sendiri ke luar negara, Anna berpengalaman travel ke seluruh dunia BERSEORANGAN dan telah lebih 30 negara dia lawati dalam hidup dia) dan dia tunjukkan peta ni.


I was asking her about a few blogs that i referred and to reach there using night train... tapi menurut Anna, it's not worth it sebab u will take about 7 hours using train dan u akan rasa badan u sakit dan penat selepas tidur dalam train. Kalau guna flight, harga hampir sama dengan train cuma mengambil masa hanya sejam.

Sebenarnya aku nak bagitahu dia yang bloggers tu boleh jimat accommodation budget untuk malam tu apabila menggunakan CNL tapi segan nak cakap, nampak macam cheapskate pulak kannn... nanti jatuh saham rakyat Malaysia. Baik aku diam kan aje

Bila kitorang compare harga dari kedua-dua website, memang betul, naik flight sebenarnya lebih murah. That's why saya putuskan untuk pergerakan dari negara ke satu negara cuma gunakan flight sahaja... Jadi dari Schipol Airport saya terbang ke Zurich Airport dan perjalanan hanya sejam sahaja. Ada roti crossaint dan hot coffee as a snack, sedap dan lembut rotinya. Dan dalam flight tu penuh dengan mat salleh, mereka menggunakan Swiss Int. Airlines ni sebagai airlines budget diorang

Apabila sampai di Zurich Airport, untuk ke Lauterbrunnen, kena pergi ke Zurich HBF iaitu macam KL Sentral cuma KL Sentral lagi cantik dan berkilat.... kikiki. Zurich merupakan bandar terbesar di Switzerland manakala ibu negara Switzerland ialah Bern. Zurich HBF adalah train station yg terbesar di Switzerland.

Tapi sebenarnya, pergerakan aku hari tu macam ni:

Zurich Airport --> Zurich HBF --> Munich (Germany) iaitu menggunakan bas dari Zurich HBF --> Zurich HBF --> Lauterbrunnen

Maknanya, dah Swiss, saya gerak terus ke Germany terlebih dahulu. Sekembalinya dari Germany dengan gunakan bas dari sentral yang sama, barulah saya gerak ke Lauterbrunnen, Switzerland. Cuba tengok peta di atas, Zurich (Swiss) dan Munich (Germany) sebenarnya berdekatan antara satu sama lain, iaitu 4 jam sahaja gunakan bas.

Untuk memudahkan pergerakan, luggage paling besar saya simpan di Zurich Airport. Hanya akan ambil semula apabila nak gerak balik. Jadi sebelum simpan di locker Zurich Airport saya siap-siap ambil baju untuk kegunaan sepanjang di Germany & Swiss pindahkan dalam luggage kecil yang nak diseret ke hulu ke hilir tu. Susah lah sikit sebenarnya bila travel seorang... luggage ke bawak ke mana-mana sahaja even ke dalam tandas. Takde sapa nak tolong jaga.

Then saya beli tiket Swiss Pass untuk pergerakan saya selama 3 hari di Swiss iaitu CHF 180 untuk seorang. Tak tahu camane boleh dapat murah... would be better if you buy online, tapi i beli di kaunter sahaja. Refer sini Swiss Pass

Then, tanya siap-siapa pada kaunter nak ke Platform berapa untuk berlepas. Sini bukan tunggu-tunggu train macam KL Sentral ye... sini Eropah, ko kena tip top sebab train tiba dan berlepas semua on time. Kalau nak ke tandas, jangan bimbang dalam train ada... guna tandas siap-siap pada semua tempat yang korang utilise tau. Kalau guna toilet awam, selalunya berbayar. Sediakan aje duit syiling, itu yang leceh.

During my way in the train from Zurich HBF - Interlaken OST - Lauterbrunnen

Don't ask me why the river is green!!!! 

View from the train


How beautiful of view, in my heart I pray for other peoples to get chance to reach Switzerland, to see how stunning this country, insya Allah I try to guide u by my entry, ok. The best I can do 
Cantikkk


Dalam sejam saya menjamu mata menikmati pemandangan, akhirnya tiba juga ke Lauterbrunnen. Dah turun dari train, kena pula cari bas ke hostel. Kalau nak mudah, korang boleh cari hostel yang berdekatan dengan train station Lauterbrunnen tu... contohnya Valley Hostel. Memang convinient. Tapi i stay di hostel lain yang mana agak jauh dan kena dapatkan bas.

Ini direction dari Hostelworld.com ke Schutzenbach Backpackers & Camping, Lauterbrunnen, Switzerland 

Take a train to Interlaken Ost from there change trains to Lauterbrunnen. Upon arrival you can see a yellow PTT bus (direction Stechelberg) just opposite the station. Tell the driver Schutzenbach and he will stop right by our entrance.

IMPORTANT INFO!! OUR LOCAL BUS IS FREE OF CHARGE DURING THE WINTER SEASON!! YAY

Masa time saya tiba tu free je. Driver pun macam endah tak endah je, hehe... sabar lah ye, diorang orang Swiss ni hidup dah selesa, jadi diorang semua takde stressful nak kejar duit pun. Aman-aman je driver tu minum kopi di cafe sebelah sementara nak tunggu penumpang bas tiba, hehe.

Naik bas tak sampai 5 minit pun. Dah sampai betul-betul depan pintu Schutzenbach Backpackers & Camping, Lauterbrunnen, Switzerland

Hostel ni sebenarnya khas untuk camping trip, daripada cara susunan katil & amenities seperti dapur bangunan lain, basuh baju tingkat bawah, shower kena bayar ye masukkan coin dan mandilah kamu semua dalam masa 2 minit. Kalau tak sempat bila syampu, silalah tambah lagi coin. Saya buat, masukkan coin untuk setengah minit untuk basahkan badan dan syampu. Then habis, masa untuk saya ratakan sabun. Nak bilas baru masukkan balik coin... LOL. Jimat... kah!

Saya pilih hostel camping ni sebab ia agak ke dalam, jadi memudahkan saya untuk walk around menelusuri kawasan kampung tu... memang berbaloi berbanding sekiranya saya duduk berdekatan train station Lauterbrunnen tu tadi.

Tadaaa!! Berbaloi kan? Masa ni baru je sampai tapi hari belum malam lagi, better jangan buang masa. Keluar la explore. Bukan selalu dapat sampai Switzerland.. silalah jangan lepaskan peluang keemasan ini

Stunning 
Masa i tiba pukul 6 p.m., loceng church berbunyi... I didn't meant anything racist or religious, tapi rasa damai je dengar bunyi loceng bergema di samping pemandangan indah macam ni... memang mampu melenyapkan segala tekanan :)



OK inilah rupa bilik yang saya duduki tu... macam dalam loteng. Nice =)

Menulis entry ni pun dah buat aku rasa bahagia dah bila teringat balik rupa bilik yang aku duduk... betullah kajian menunjukkan, menulis memang menenangkan jiwa & mengurangkan stress sebenarnya... alhamdulillah gembira apa yang telah saya miliki hari ini iaitu pengalaman berharga :)
Seems like in attic floor, right. Sorry the pic a little bit dark


The view from my room. 
So beautiful :)

Ini panduan harga bilik hostel kalau berminat untuk booking atau perbandingan harga dengan hotel lain:

This one from my email for my stay 3 days 2 nights. So u can plan your budget or make this one as your reference point 
Harus diingatkan, harga bilik semuanya bergantung pada SEASON. The price of mine is quite cheaper might be because of Spring season... masa saya datang ni cuaca masih lagi sejuk and have a little bit snow during night time and early in the morning. Plan your iterinary and budget wisely, ok. Baiklah, see you in the next entry and would be cover the activities and experience in Swiss.

Good night from Swiss :)



Friday, 22 September 2017

How Stunning Switzerland =D

Assalamualaikum....

Terima kasih kerana setia menanti... dah terlalu lama trip saya ke Swiss (Switzerland) terbiar tak update sebegitu lama.. akhirnya malam ni insya allah intro je dulu.

Stunning Swiss =)

Soalan: Swiss tak mahal ke?

Memang mahal, pertama sebab pertukaran wang asing di mana nilai mata wang negara Asia sememangnya rendah berbanding negara-negara Eropah. Itulah sebabnya mat salleh dengan begitu mudah boleh melawat negara-negara di Asia kerana duit mereka besar (dan disukai oleh orang yang terlibat dalam sektor pelancongan). Semasa trip saya tempohari matawang Euro sudah mencecah RM 4.80 untuk 1 Euro dan CHF 5.50 untuk Swiss. Semasa entry ni ditulis, 1 Euro telahpun mencecah RM 5 tau!

Kedua, living cost di Swiss memang lebih mahal berbanding di negara-negara Eropah lain yang saya lawati pada masa yang sama iaitu Germany & Netherlands. Contohnya, harga coffee di Starbucks 4 Euro tapi di Swiss CHF 5.50. Tetiba jadi lebih miskin bila masuk Swiss T_T

Tapi kewangan bukanlah penghalang untuk travel ke tempat yang diidamkan. Macam ni lah, kalau orang yang jenis tak berpuas hati dengan orang lain, dia akan sentiasa cari peluang untuk condemn kehidupan orang lain untuk memuaskan hati sendiri & just comfort theirself. That's why nowadays a lot of keyboard warriors even in blogs, IG, FB etc. So, I wanna ask them a question, what they already carried out for their stage of live? Kalau banyak masa condemn orang lain, itu bermakna awak terlalu banyak masa lapang. Get a life please.

How are you baby? Right after I arrived my stay place, i just walk around and found this beautiful creeks 

The view from my room. 
Macam dalam lukisan kan?
 Soalan: Aktiviti di Swiss?

Semasa saya sampai, masih lagi Spring as yang kita tahu, Spring berlaku selepas winter (musim sejuk) jadi saki baki sejuk tu masih ada lagi. Kebanyakan orang akan travel ke Eropah sewaktu summer (musim panas) supaya aktiviti yang dirancang boleh dilakukan dengan jayanya.

Di Swiss, perkara yang terkenal adalah seperti berikut:

1. Ski dengan pemandangan yang cantik
2. Puncak tertinggi Eropah (Jungfrau)
3. Pisau Swiss, jam tangan berjenama seperti Tag Heueur, Omega
4. Lelaki-lelaki Swiss akan menjalani latihan national service setiap 3-5 tahun sekali kerana Swiss tiada tentera sendiri.
5. Swiss negara bebas dan menjadi tumpuan untuk aktiviti money laundring.

Selain daripada tu ada juga coklat.. tapi tak menepati citarasa i la. I prefer coklat dari Belgium. LOL

Kalau ada soalan, please ask me in the comment. Thanks and will update u later.

Next entry would be:

Jungfrau 





Wednesday, 12 July 2017

My first Western Country that I ever visited....

Salam Aidilfitri...

Kali terakhir saya travel adalah ke Singapura with my housemate, Patricia. Klik here for entry.

For this time i visit Australia since I was invited.

Alex, my friend from Sydney, Australia - last time we meet in Kuala Lumpur at his workplace - construction

Ingat lagi masa bulan puasa masa tu nenek saya sakit...  :(
Dan pada masa tu jugak Alex jemput i melawat Sydney... kebetulan masa tu baru je dapat sedikit keuntungan pelaburan dengan Maybank. Rasa macam nak pergi, tapi nenek sakit... kebetulan i agak sibuk dengan perniagaan masa tu.

"You should go hometown and see her....." Alex said when I told him the reason why I still doubtful to go Sydney at the moment.

Sebenarnya kalau nenek (aku panggil uwan ye... aku orang Negeri Sembilan) tak sakit sekalipun, since saya bekerja sendiri, hampir setiap bulan saya menziarahi nenek & ibu bapa di kampung. Berbeza masa saya bekerja dahulu, 3 bulan atau 2 bulan sekali baru lah berpeluang menjenguk keluarga di kampung itupun dua hari satu malam je. Sadis kan...

Masa tu bulan puasa, nenek pulak sakit, dan rasa macam kali ni kritikal jadi saya menangguhkan dahulu niat saya ke luar negara. Bukan apa if let say nenek meninggal dan saya masih di luar negara, pastinya saya akan dihencap masyarakat selama 7 keturunan. Tambahan lagi bulan Ramadhan iaitu sebagai faktor sokongan. Nenek sakit tenat & meninggal ko masih lagi bersenang lenang melancong di luar negara. Mulut Melayu ko nak kata apa kan...

Tak payah jauh-jauh... pastinya ahli keluarga sendiri pun akan menghencap guna modal yang sama. Jadi, untuk rasa selamat, saya purchase flight tiket departure date for Second Raya. Insya Allah would be OK.

[ Nenek saya telah kembali ke Rahmatullah sejurus 1-2 minggu selepas saya beli flight Sydney. Mujurlah saat-saat kritikal saya sentiasa ada di sisi nenek saya, i keep repeating to go back hometown & KL 2-3 times in a week. Nenek saya wanita yang bijak, masih lagi sempat mencari saya since I'm the most loved and closest grandchildren to her. One day before she left, I still visit her in hospital at the moment she said "I'm really thirsty..." and we only allowed to visit her in ICU within 20 minutes. Before I went out, I keep smiling to her and said, "Grandma, don't be sad, I will come again tomorrow to visit you...." and I never show my sad face. She only looking at me without say anything since she still wearing oxygen mask ]

And who knows, that is the final moment I met her. No repeat anymore :'(

Al-Fatihah to my Grandmother since she passed away in Ramadhan, i never forget her in my pray. I don't want she suffer in a grave (alam barzakh).

At the moment in Ramadhan 2016. Time sahur. Kerlasss ko time sahur pun sempat bersiap-siap dan ber make-up. Kau mampu?

My friend's friend, Mohamad is going back to Jordan
During Ramadhan 2016... I feeling sad and suddenly I thought about DIE. About Allah. About grave suffering. About qiamat. About amal. About ibadah. Last time I was keep praying sunat & read al-Quran is in University & boarding school. Now, it's very rare. Because we only busy to find money nowadays. My late grandmother make me think back about, WHAT THE PURPOSE WE ARE LIVING & WHAT WE ARE FINDING FOR IN OUR LIFE?

The answer is: JANNAH.

And along the way to go Jannah is, a lot of challenging thing in life gonna be happened

This is Sydney, where is the very very big city... can you imagine after 15 minutes we are still moving in flight with Sydney view?

Last time when I arrived, at night time. This pic was taken in return flight to Kuala Lumpur. 

I choosed Air Asia X flight and total duration 10 hours from Kuala Lumpur to Sydney.... how long all of the passengers need to seat, at that long of period... kematu bontot


Beautiful Sydney :)





For next entry I would write down the places that I've been visited in Sydney. Sebenarnya saya sangat bertuah kerana Alex dah cukup memudahkan hidup saya ketika berada di sana....
Mana nak cari kawan yang sanggup keluar awal dari pejabat semata-mata untuk menjemput saya ke lapangan terbang....
Kawan yang sanggup mengambil cuti tahunan untuk menemani dan membawa saya mengelilingi bandar Sydney selama 4 hari... Sydney bukanlah negara Islam, bukan ada public holiday untuk raya kedua atau ketiga.... maka Alex kena memohon perlepasan dari pejabatnya
Kawan yang tak suka bergambar dengan monopod / stick (very typical Asian he said, LOL) tapi sanggup memberi kelonggaran kepada dirinya sendiri untuk bergambar dengan saya hehe....
Kawan yang sanggup menawarkan rumah apartment nya untuk saya duduki manakala dia boleh duduk di rumah ibunya di kawasan bersebelahan semata-mata untuk memberi ruang kepada saya menumpang tidur di rumah apartment miliknya...
Entry ni dah jadi entry "Saya dan Alex" dah haha...

Ok to be continued to the next entry.



Saturday, 8 July 2017

The Day in Vietnam That I Meet A Lot Of Friendly Vietnamese and Got New Friends From Europe :)

Day 3 - 17 October 2016

Kenapa tetiba Day 3??

Day 1.... Arrived HCM Airport in the morning and take a bus to Mui Ne. Arrived at night time at Mui Ne Hotel.

Day 2.... Wake up early in the morning for sunrise at Mui Ne. After finish the trip we go back to HCM city within 8 hours journey in the bus. Right after arrrival check in Bali B Hotel.

Ok mencari hotel untuk check in buat pertama kali di bandar Ho Chi Minh. Tapi Mrs Khanh ni sangat baik dan mengasihani saya (thank you so much Mrs Khanh) she just take her motorbike and send me to the hotel :)
Masa check in. Ada masalah pulak lah since iols bertekak jugak dengan receptionist tu pasal payment, setahu I diorang credit kan ke kad kredit. Tapi sebenarnya tak, mereka terima cash. Maybe aku tersilap faham dengan apa yang dibaca dalam booking slip, aku bayar je lah guna duit, cuma dalam hati suspen jugak takut terbayar double (satu cash di kaunter satu lagi takut di caj lagi pada kad kredit). Teringin nak call Standard Chartered oversea tapi takut kredit habis pulak. Adehh. Sebab ini first time I travel alone (masa di Sydney Alex yang uruskan semua so i macam tak berdepan masalah pun). Untuk 2 malam di sini USD 33.80 bersamaan RM 145 pada rate exchange masa tu... murah kan

So, I take this one as my first lesson that, when check in we need to bring cash money since the credit card that we used in Booking.com is for BOOKING PURPOSE only. They will NOT CHARGED to your credit card unless they mentioned it.

Image result for bali b hotel ho chi minh city
I don't have a good picture :( but this one you can see from goggle ok
Image result for bali b hotel ho chi minh city

Sebenarnya hotel ni agak jauh daripada center, Ben Thanh Market tapi memandangkan hotel ni je yang ada semasa i buat booking di Booking.com hari tu. Quite nice hotel actually, saya ambil queen bed.

Image result for bali b hotel ho chi minh city
Nampak tak komputer tu?? Malam tu aku turun bawah ni untuk guna komputer, transfer gambar-gambar Mui Ne daripada sim kad kamera masuk ke pen drive. Siap buat folder satu di desktop tu taruk nama aku, hahaha.... apa takut nanti ada orang nak curik gambar? Ko kenapa dik.... bukan gambar bogel pun
Image result for bali b hotel ho chi minh city
The lobby area and have open air space to breakfast :)
Image result for bali b hotel ho chi minh city
Dah lama tak duduk hotel. Sesekali nak jugak menikmati tilam & pemandangan berbeza kan?
For me Basically Bali B Hotel have everything for me to survive with USD 33.80.. hahahah. Cuma terletak jauh dari Ben Thanh area sahaja. Next time, I nak duduk area sana pulak. Kita tukar-tukar

Agak jauh jugak berjalan dari Hotel Bali B menuju ke Pasar Ben Thanh sebenarnya. So if you wanna visit HCM and do a crazy shopping better you check out first what is the best hotel you need to stay yea =)

Image result for ben thanh market street view
Ini Pasaraya Ben Thanh (Ben Thanh Market) and why peoples need to stay hotel around here, is better and easier to make your shopping activity. At the night also have bazar at the road. 

Day 3.... now to story.

Masa menaip entry ni dan Goggle Map semula bandar Ho Chi Minh, tetiba rasa rindu sangat dengan Vietnam. Suddenly I miss Vietnam, the peoples.. the place... the shops and the VIETNAM COFFEE! I'm totally a coffee freak person actually! I wish to come back HCM.. very soon..

Baiklah turun je bas dari Mui Ne, saya pun bergegas (cewahh bergegas) semula ke pejabat Mrs Khanh untuk plan aktiviti seterusnya iaitu MEKONG DELTA yang berharga USD 13. Selepas pembayaran akan dapat baucar, yang tu simpan jangan tinggalkan sebab diorang akan join saya dalam tour group. Berkemungkinan besar, combine dengan travel agent yang lain. Masa turn diorang check i punya baucar, I terlupa mana i letak.. alamak T_T

So i cakap i dah bayar pada Mrs Khanh tadi... ini resitnya... tapi dalam resit tak pula ditunjukkan nombor pakej tu. Cuma ada dalam voucher. But.. nasib baiklah mamat tu lepas je aku hehe..  how kind of Vietnam people, boleh berlebih kurang atas dasar kepercayaan sahaja pada Mrs Khanh kot..


Image result for VN Lotus Travel
Cakk!! Ofis Mrs Khanh atau syarikatnya dikenali sebagai VN Lotus Travel. My memory more to the personal name haha...
Ok sementara menunggu tour-tour agent tu arrange transport, kitorang duduk di depan kedai travel agent tu. Semua Mat Salleh! dengan wife @ couple masing-masing... yang sorang-sorang pun ada jugak stok-stok lelaki ber tatu haha... I senyum je lah pada diorang mana lah tahu kalau kejap lagi dapat boat yang sama di Sungai Mekong nanti.

Terus terang aku cakap... I work as a speaker kalau tak bercakap dengan orang memang mati kutu. Tapi takpe... jap lagi dalam boat boleh dapat kawan kot

And what is Delta Mekong Tour..  mula-mula naik bas dahulu which is an unforgettable way of seeing the Mekong Delta to drive along the provincial roads down on the Southern region of Vietnam through paddy rice field, pine-apple plantation, orchard and small hamlets 

The trip would be 2 hours’ drive on the bus... kalau ada singgah ke mana-mana, jangan lupa beli rain coat cuma VND 13,000 bersamaan 2 ringgit je. Jadi ambil kesempatan untuk masuk tandas sebelum sukar untuk bertemunya nanti 


Banyak giler Mat Salleh kat sini. Suka betul diorang datang Vietnam. Langsung takde orang dari negara lain


Kemudian tiba di My Tho, barulah naik bot. After arrival in My Tho, you will ride on a local motor boat along Dragon Island, Unicorn Island, Phoenix Island, Turtle Island and stop at the famous Unicorn Island. While at the Unicorn Island, you will visit natural pure honey at the bee keeping farm.

Pure honey
Dan juga kita akan diasingkan dengan beberapa meja... iols duduk dengan sekumpulan awek-awek Vietnam. dan seorang lelaki warga UK. Untuk merasa teh yang dicampurkan dengan pure honey dan try diorang punya kekacang. Sedap gak. Kalau ada duit lebih apa salahnya beli. Iols tak beli honey, sebab iols kurang makan yang manis semenjak usia mencecah 28 tahun kerana takut kehilangan kolagen... makanan bergula boleh remove kolagen dari kulit... ko ingat senang nak construct kolagen, kena consume Vitamin C, makan banyak antioksidan pastu bila dah construct ko boleh sesenang je nak remove dia... jadi untuk mengelakkan kolagen hilang dari kulit sewenang-wenangnya maka saya buat keputusan untuk nengurangkan pengambilan semua jenis gula termasuklah yang tersembunyi (makanan dalam tin). Alamak taip panjang-panjang nanti marah plak peniaga honey kat aku nanti.. larikk

Taste some honey tea, rice wine, banana wine. 

Nak dijadikan cerita... aku langsung tak tahu itu Banana Wine. dan aku telah makan pisang di atas meja yang disangkakan pisang bersira gula itu dengan jayanya. Bila balik Malaysia dan baca balik website VN Lotus secara terperinci baru tersedar! Patotlah sodap! T_T
Masa tu mulalah iols bersembang-sembang dengan lelaki sebelah orang UK. Engineer katanya di UK. Tapi iols tak suka... i don't like the way he looking at me, he noticed he keep observing my watch and handbag. Halo! You scared if I am poor Asian and maybe I will borrow your money?? I start to step away from him and make conversation to other people huhu...

Lepas tu ada ular sawa untuk korang pegang-pegang untuk bergambar... kalau berani la... tak nak lah, sebab iols pakai tudung, jap lagi ular tu tak reti mana nak menyelit kang dia terpatuk aku. Takut!

This is very unique coconut and I never see this kind of thing in my life!!! 

On the way to riding a boat we need to went trough this kind of thing

Eh ada baby. Masa ni i tanya minah salleh sebelah yang tangkap pic budak ni "They not feel worry to left their baby just like this....?"

"Maybe a snake will come again..." she answered. LOL

While waiting my turn to riding a boat, I got new friend from Czech Republic who is currently studying in Bangkok, Thailand. Nice to meet you Anna Te Znici.
Cakkk
Korang nampak tak adik belakang aku tu? Anna bagitahu aku yang budak-budak ni kekadang nak tip (duit) dari pelancong. Tapi aku takut gak nak bagi amaun kecil, nanti dia buat muka. Kalau bagi duit besar tidaklah aku mampu. Jadi aku pun tak bagi. Tapi disebabkan aku duduk depan dia, asyiklah dia push aku bagi dia duit. Ko dah kenapa... aku dulu kerja gaji kecik masa fresh graduate dulu tak pernah plak mintak duit dgn subkon ke client. Lainlah kalau orang nak bagi angpow or duit raya dengan rela hati. So, untuk mengelakkan dia bercakap dengan i maka i pun sibukkan diri bergambar dan menyanyi-nyanyi atas bot tu. Mat Salleh senyum-senyum je, terhibur tengok gelagat Muslimah yang sorang ni


Anna in front of me busy taking pictures. And did you see how friendly Vietnam's women? :)

Taking rowing boat along the natural water coconut canal to see the local lifestyle in the Mekong Delta. How amazing view!!!
After riding the boat, one Vietnam family said I look so beautiful and asked me to take pictures with them.. alamak terharu sekejap... :')

After that we walk to another area on the Unicorn Island to visit the tropical fruit garden, enjoy the fruits & listening to the Southern traditional music. Kami dihiburkan dengan nyanyian tradisional Vietnam Selatan, sesambil menikmati buah-buahan tropika yang memang aku sebagai orang Asia dah biasa merasa berbanding Mat Salleh ni semua...

Actually I want to snap this beautiful couple in front of me, but I feel shy =P


Singing Vietnam traditional song 

The we stop at Ben Tre province to visit a handmade coconut candy workshop. Diorang ada demo camane nak kukur kelapa hahaha... sebab kelapa tu akan diperah isinya untuk dibuat gula-gula. Mat salleh ni semua snap picture ok, sebab diorang belum pernah tengok kukur kelapa.

The coconut paste they process until become like this and cut it into a smaller size

The candy

They start to packaging it... seems easy to carried out a candy actually. But sure takes a long time to sit and to packed it one by one

Ready to sell 
Beside that they also selling an oil which they put together with a snake!!  0_0

0_0

This one from scorpion. Do you know what is the purpose of this oil? Good for gentleman to take it... to improve their sexual performance! A few white peoples in my group try to taste it.

"How's the taste?"  I asked

"Ehmm.. not bad..."
I hope they will get a better sex tonight. Lol
Then transfer to a small motor boat and travel along the lush, green canals that are so beautiful for photography and stop at local restaurant for lunch.I didn't take any picture during our lunch time, tapi since this is my first time to eat at outside, I feel worry since I requested a vegetarian meal (request siap-siap pada Mrs Khanh sebelum buat bayaran pagi tadi) but I still.. lost appetite. They still sharing the same pan and kitchen equipment right?

Anna.. sebelah saya pun tak makan babi takut hidung sakit. She also order vegetarian plate as me. But we only finished it half.

And two couple in our table request the extra meal (fish) since they feel that pork is doesn't enough.

The menu list just to show you the real situation
After eat just walking around and find a washroom. I walking with Anna and we start to talked about travelling since she told me that she used to work as a waitress in New York to find some money. I take this chances to asked her some questions about visiting USA. I feel so interested with her story, and we start to exchanged our Facebook to keep in touch later.

To spend a few minutes left to see a crocodile. Last sekali saya tengok buaya rasanya masa kecik-kecik dulu di Melaka. Nostalgia kan



The local motorboat will take you back to My Tho and then, the bus will take you back to Saigon. The trip ends at travel agent office at 5.30 pm dan saya pun bergegas pula (bergegas lagi) balik ke hotel. Bersiap-siap pulak malam ni nak beli barang di Bazar Ben Thanh.